Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szülőföldem Somogyország

Végvári vitézek nyomában……

                                                      ( Kirándulás 2017.)

2017. június 7-én alsó tagozatos diákjaink tanítóik kíséretében tanulmányi kiránduláson vettek részt.

Úticélunk ebben a tanévben: A Balaton és környéke volt. Kirándulásunk során megtízóraiztunk a kissé „haragos” Balaton partján, végvári vitézek nyomában jártunk a Csillagvárban és jól szórakoztunk a balatonkeresztúri Négy évszak Játszóházban. Mind ezek mellet jutott idő fagyizásra, sétára és sok-sok játékra.

Az indulás napján a gyerekek és mi pedagógusok izgalommal vártuk először is azt, hogy elálljon az eső és előbukkanjon a nap. Nem volt szerencsénk, mert bizony meglehetősen szürke, borongós ég alatt indultunk útnak a Balaton felé. Ám a jókedvünket a kissé borongós időjárás sem szegte.

Tízórainkat a Balaton partján fogyasztottuk el, majd e kis kitérő után a Csillagvár felé vettük az irányt. Időközben kitisztult az ég és örülhettünk többek között a kellemes időjárásnak. A várban – mely eredendően erdészlaknak készült, épült -  megtekintettük a végvári katonák életét bemutató panoptikumot, a pincébe csigalépcsőn „óvatoskodva” érkeztünk meg a plüssmaci és baba kiállításra. A vár körüli parkban, az egykori istálló épületében egy népies berendezésű csárdában megpihentünk. Itt a gyerekeknek lehetőségük volt drótékszer készítésre: szebbnél szebb gyűrűk készültek. Részt vettünk solymászbemutatón, mely kicsit ijesztő, ugyanakkor  nagyon látványos volt. Természetesen nem hagyhattuk ki az állatsimogatót sem. Legnépszerűbb a „kölyöknyuszi” volt, látványában pedig mindent felülmúlt a farktollát kitáró páva.

Ebéd után folytattuk utunkat a balatonmáriai kikötőbe. Kellemes, fagyizással egybekötött sétát tettünk a Balaton partján.

Kirándulásunk zárásaként betértünk Balatonkeresztúron a Négy évszak Játszóházba. A modern technikával felszerelt színes interaktív játszóházban a dobó -és kirakós játékok között, hangulatos kuckókban, hintában ringatózva, kellemesen elfáradva fejeződött be a gyerekek számára kirándulásunk kalandos, élményekkel teli napja.

A kirándulás lehetőséget teremtett a hon -és népismeret, természetismeret bővítésére, a kulturált viselkedés formálására, hagyományok ápolására és tiszteletére, a közösség fejlesztésére.

Mesztegnyő, 2017. június 7.                                                                Elek Krisztina

                                                                                                                 pedagógus