Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mesztegnyő község a Balaton és Dráva folyó között elterülő Somogy megye egyik észak-nyugati települése. A Dunántúli-dombvidék nagytájhoz, Belső-Somogy középtájhoz, ezen belül a Marcali-hát kistájhoz tartozik.

A község 23 kilométerre fekszik a Balatontól, a rajta átfutó 68-as út mentén, erdők, dombok, halastavak ölelésében.Az átutazónak azonnal feltűnik a település középtáján látható templom – kolostor együttes. Gróf Hunyadi Antal építtette 1756-ban. Önálló iskolaként 1777-től működik. Eleinte ferences-rendiek oktattak a barokk és rokokó stílusban épült intézményben – csak fiúkat. A környéken licenciátusként vált ismertté és népszerűvé.Fennmaradó írásos emlékeink szerint Vörös Gergely volt első tanítója.1872-től a Ferenceseket a „Páli Szent Vince leányai” váltották fel, akik egy tanító-rend tagjaiként végezték szervezett tevékenységüket. Hét főből álló tantestületüknek már egy óvónőként dolgozó tagja is volt. Egészen az 1950-ben bekövetkezett államosításig működtették iskolájukat.Ezután évekig a 68-as út mindkét oldalán ma is fennálló épületekben folyt a tanítás, a tanteremhiány miatt többnyire váltakozó, délelőtti – délutáni formában. 

Az egykori fiúiskola az 1948 után évtizedekig óvodai célokat szolgált, majd az új óvoda átadása után egy ideig az alsó tagozat két osztályát helyezték el benne. Később lebontásra ítélték, de végül itt kapott helyet a honismereti gyűjtemény, ma a Faluház működik az épületben. Az 1958–59-es tanévtől körzeti általános iskolaként Mesztegnyő fogadta a gadányi és a kelevízi felső tagozatos tanulókat is. A tagiskolák tanulólétszáma fokozatosan csökkent, ezért 1981-ben a kelevízi, 1983-ban a gadányi alsó tagozatos iskola is megszűnt. 1964-től napközi ellátást biztosítottak. 

Az osztatlan népiskolák helyébe önálló általános iskola lépett, a 249 tanuló oktatását hat tanulócsoportban hat nevelő látta el. A szerzetes nővéreket 1950-ben költöztették el. Az általános iskola a tanácsok megalakulását követően az 1950–52-es tanévtől körzeti anyaiskolaként működött. A kolostorban kapott helyet, a tervezett új iskola épülete sohasem készült el. Helyette 1982-ben a régit korszerűsítették, és a magtárként üzemelő épületrész átalakításával bővítették. Az alakítással ugrásszerűen javultak a nevelő-oktató munkahelyi feltételei.

Ma is ebben a formában magasodik ki környezetéből, dacolva hóval és faggyal, széllel és viharral.

 

A mappában található képek előnézete Az iskola épülete